fotovoltaice, solare
fotovoltaice, solare
fotovoltaice, logo

"Bine a-i venit raza soarelui"
panourile fotovoltaice te asteapta

 

 

 


fotovoltaice, buton
fotovoltaice, solare

Pozitionarea panourilor fotovoltaice

fotovoltaice, solar

În acest punct nu ne referim la pozitionarea geografica, unde este cel mai favorabil sudul, ci la amplasarea si sistemele constructiilor de sustinere a panourilor fotovoltaice. În practica gasim trei modalitati:
1. Suporti cu pozitie fixa,
2. Suporti cu pozitie variabila uniax,
3. Suporti cu pozitie variabila biaxiala.

Suporti cu pozitie fixa

fotovoltaice

Este sistemul cel mai raspândit, din aceasta categorie gasindu-se stâlpi din lemn, aluminiu sau otel zincat. Gândindu-ne ca acesti suporti trebuie sa reziste 20-25 ani, trebuie ales materialul si calitatea acestuia care sa faca fata. În ultimul timp se lucreaza cu suport integral din otel zincat. Din punct de vedere al exploatarii, acest sistem cu panouri fotovoltaice fixe este cel mai robust, neavand parti în miscare, întretinerea si reparatiile sunt reduse la un minim. Dezavantajele lui consta în orele mai putine în care razele solare cad perpendicular pe fotocelule. Avantajul constând în investitia redusa fata de celelalte sisteme de pozitionare.

fotovoltaice, solare

Suporti cu pozitie variabila uniax

fotovoltaice, solare

Panourile fotovoltaice pe suporti uniax urmaresc soarele de la est pâna la vest. Aceasta se poate realiza rigid, astfel încât panoul este înclinat în fiecare ora cu un anumit numar de grade, sau cu ajutorul unui senzor care cauta pozitia optima. Sistemul care consuma cel mai putin curent pentru orientare este cel rigid. Prin aceasta variabilitate se poate mari timpul în care razele solare cad cu unghi favorabil pe panourile solare, ceea ce aduce un plus de energie electrica de aproximativ 25 - 30%. Sistemul este mai scump în investitie si necesita lucrari de întretinere si reparatii mai fregvente.

Suporti cu pozitie variabila biax

fotovoltaice, solare

Panourile fotovoltaice pe suporti biax urmaresc soarele de la rasarit pâna la apus, urmarind traiectoria acestuia. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unor senzori care cauta punctul cel mai luminos. Prin aceasta variabilitate se mareste considerabil timpul în care razele solare cad cu unghi favorabil pe panourile solare, ceea ce aduce un plus de energie electrica de aproximativ 30 - 40%. Sistemul necesita personal de exploatare specializat, lucrari de întretinere si reparatii specializate, fiind mult mai sensibil decât sistemul rigid.

Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã

SC EcoApaSol SRL
550317 Sibiu
România
0788 181997