Fotovoltaic, datum
Fotovoltaic, uhr
Fotovoltaic, eolian, logo

"Bine a-i venit raza soarelui"
panourile fotovoltaice te asteapta

 

 

 


fotovoltaice buton
fotovoltaice pixel

Celulele fotovoltaice

fotovoltaice

Celulele fotovoltaice, se împart în trei categorii principale:
- Monocristaline
- Policristaline
- În strat subtire
- altele
În functie de natura aplicatiei, suprafata de teren disponibila si volumul de investitie disponibil se va alege tipul de celule optim.
Durata de viata a celulelor fotovoltaice este de 20-25 ani. În acest timp ele pierd aproximativ 20% din capacitatea lor de convertire a luminii în energie electrica.

Raspândirea diferitelor tipuri de celule

fotovoltaice celule

Tipului de celule din siliciu monocristalin îi revin aproximativ 30% din aplicatii. Prescurtat poarta indicatia c-Si. Acest tip, având un randament bun, se utilizeaza în special în situatii în care spatiul de amplasare este limitat. Dezavantajul acestui tip este faptul ca necesita siliciu foarte pur, ca atare preturile sunt ridicate.
Celulele solare din siliciu policristalin (poly-Si) sunt cele mai raspândite, lor le revin aproximativ 60% din aplicatii. Pretul este mult mai convenabil, fiind din ce în ce mai mult utilizate la panourile fotovoltaice montate pe acoperisuri.
Celulele solare amorfe, se obtin din vapori de "Silan" si nu poseda structuri cristaline. Randamentul lor este scazut, insa valorifica bine lumina difuza, ceea ce le face interesante pentru jucarii, ceasuri, etc. Raspandirea lor a ajuns la ca. 5%.
Ultimele 5% le detine categoria diverse. Dealungul timpului în care s-au dezvoltat celulele fotovoltaice expertii au experimentat cu mai mult sau mai putin succes, cu tot felul de materiale, cum ar fi Galiuarsenidul, CIS, etc.

Generatii de celule fotovoltaice

fotovoltaice celule de

Precum la orice tehnologie exista diferite generatii si la celulele fotovoltaice.
Generatia 1. - Celule din siliciu si galiuarsenid cu grosimi de peste 200 µm, cu un randament în laborator de pâna la 18%, dar confectionate la un pret foarte ridicat.
Generatia 2. - Celule solare în strat subtire, din aceleasi materiale, dar cu o grosime de doar cativa µm, la un randament de doar 12%, dar la preturi rezonabile.
Generatia 3. - Celule stratificate sau cu insertii, cum ar fi de ex. mai multe straturi din diferite tipuri de cristale sau celule solare cristaline cu insertie amorfa, etc. La aceste celule solare se spera la randamente de pana la 60%, însa aceasta generatie este doar în faza de dezvoltare-testare, nefiind înca posibila productia la scara industriala.

fotovoltaice link
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã
Înapoi la prima paginã

SC EcoApaSol SRL
550317 Sibiu
România
0788 181997